Rak a dieta

person Dodane przez: Marzena Tarnopolska list w: Stomia dn.: comment Komentarz: 0 favorite Odsłon: 118
Rak a dieta

Rak a dieta. Czy dieta ma znaczenie? Czy znaczy dieta antyrakowa? 

O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie.

Nie ma oczywiście jednej diety dla wszystkich osób onkologicznych. Inaczej będzie wyglądać dieta osoby chorej na nowotwory przewodu pokarmowego, a inaczej przy na przykład nowotworze piersi.

Wpływ diety na nasze zdrowie jest nieoceniony. To, co jemy oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Zdrową, zbilansowaną dietę powinni stosować wszyscy.

Według badań we wczesnym etapie powstawania nowotworu, znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze mogą zahamować tzw. kancerogenezę czyli inaczej mówiąc proces nowo tworzenia.

Odpowiednio skomponowana dieta odgrywa ważną rolę w przypadku, kiedy doszło do wykrycia choroby onkologicznej. Może ona spowalniać postęp choroby, łagodzić jej przebieg, skutki uboczne leczenia onkologicznego, przeciwdziałać niedożywieniu oraz wzmacniać organizm pacjenta w trakcie terapii. 

Dieta „antyrak” - jakie są założenia zdrowego odżywiania?

Badania pokazują, że stosowanie odpowiedniej diety może przeciwdziałać wielu rodzajom nowotworów.  Jak jeść? Co jeść? 

Poniżej kilka zasad zdrowego odżywania:

- Odpowiednia porcja warzyw i owoców – oczywiście tu spożycie będzie inne u osób z podniesionym cukrem, a inne u osób z wrażliwym jelitem. Dla jednych lepszy będzie surowe warzywo dla innych gotowane na parze.

- Ograniczenie czerwonego mięsa – nie musimy z niego rezygnować całkowicie, ale w jego miejsce wstawmy czasem drób czy ryby

- Odstawienie wysoko przetworzonych produktów spożywczych – o tym powinni pamiętać wszyscy, którzy chcą być zdrowi.

- Unikanie nadmiernego spożycia soli

- Odstaw cukier i produkty, które zawierają jego duże ilości

- Błonnik pokarmowy – jego spożycie pozwala na utrzymanie zdrowych jelit i pomaga w utrzymaniu wagi.

- Unikanie alkoholu

- Należy bezwzględnie unikać nieświeżych produktów spożywczych zawierających pleśń.

- Aflatoksyny są mykotoksynami zwiększającymi ryzyko zachorowań na nowotwory. Można je znaleźć w produktach takich jak orzechy, ziarna zbóż czy nasiona roślin strączkowych przechowywanych w ciepłym i wilgotnym środowisku.

- Odpowiednie techniki kulinarne – nie smaż, uduś, przygotuj na parze.

- Zaleca się  picie wody (minimum 30 ml na kilogram masy ciała).

Dieta antyrakowa – jakie produkty warto jeść?

W czasie choroby onkologicznej nawet najbardziej odżywcze posiłki przygotowywane w domu mogą okazać się niewystarczające. Jakie produkty konkretnie mogą nosić miano antyrakowy must have?

- czosnek i cebula,

- owoce miękkie (owoce leśne)

- cytrusy,

- kasza

- warzywa kapustowate,

- soja

- kurkuma,

- pomidory,

- zielona herbata,

- sok z granatu,

- orzechy i nasiona

- tłuszcze omega-3

- kiszonki (np. sok z kiszonego buraka ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga procesy krwiotwórcze, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Poprawia parametry morfologiczne krwi .Sprzyja polepszeniu zdrowia osób po zabiegach operacyjnych oraz pacjentów w trakcie i po chemioterapii.

Zmień swoją dietę nie ułatwiaj rakowi „życia”

Wprowadzenie zdrowej diety nie wyleczy nas z raka. Dieta w trakcie choroby onkologicznej nie leczy nowotworu, ale odpowiednio opracowany plan żywienia, dobrany indywidualnie do chorego i uwzględniający jego stan zdrowia będzie wsparciem leczenia onkologicznego.

Może warto przemyśleć co jemy i jak jemy? Czasem nie trzeba rewolucji, że zmienić coś na lepsze. Zdrowa dieta nie tylko nie zaszkodzi, ale z pewnością pomoże organizmowi walczyć z różnymi chorobami w tym także z rakiem. 

Komentarzy

Brak komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień